Opdateret den 16. april. 

Vi følger situationen tæt og opdaterer denne side løbende. Næste planlagte opdatering er den 25. april. 

Trumps handelskrig skaber usikkerhed 
Præsident Trumps handelskrig fortsætter med at ændre sig fra uge til uge. Det skaber en ny form for usikkerhed, som de finansielle markeder skal forsøge at tilpasse sig til.

Den 2. april annoncerede Trump markante toldforhøjelser over for næsten alle lande i verden. Ugen efter blev forhøjelserne udsat i 90 dage, men der gælder fortsat en minimumstold på 10 procent.

Udsættelsen i 90 dage gælder dog ikke for Kina. Trump har nu løftet toldsatsen til 145 procent. over for Kina. Kina har svaret igen med en toldsats på 125 procent. over for USA.

USA’s handelskrig med Kina er lige nu i centrum. Det ser ud til, at næste fase i handelskrigen mellem de to lande nu vil rette sig mod bestemte typer af importvarer, fremfor generelle løft i toldsatsen.

USA har samtidig indført en lempelse. Elektronisk udstyr fra Kina, såsom mobiltelefoner og computere, er nu undtaget for den høje told. Det er godt nyt for fx Apple, fordi hovedparten af deres produktion sker i Kina. Men det er usikkert om lempelsen er midlertidig eller permanent. 

Handelskrig giver lavere økonomisk vækst
Det er ikke nemt for virksomhederne at gennemskue, hvordan vilkårene for international handel vil udvikle sig. Derfor tøver mange virksomheder nu med at investere. 

Vi må derfor forberede os på, at den økonomiske vækst bliver lavere i den kommende tid. I USA kan vi ikke udelukke, at væksten bliver negativ (recession). 

Store kursændringer på aktiemarkederne
Trumps forskellige udmeldinger har skabt store udsving på aktiemarkederne. 

Inden Trump valgte at udsætte handelskrigen i 90 dage, var de amerikanske aktier faldet med omkring 15 procent i år og i Europa var aktiemarkedet faldet med ca. 5 procent. 

Lige nu er det amerikanske aktiemarked faldet med ca. 8 procent i år, mens det europæiske aktiemarked ligger på nogenlunde samme niveau, som ved årets start.

Er uroen på aktiemarkedet nu overstået? Det kommer meget an på, om investorerne har tillid til, at handelskrigen ikke blusser op igen, og hvordan selve handelskrigen mellem USA og Kina udvikler sig. 

De økonomiske nøgletal bliver også vigtige for de finansielle markeder. Vi mangler endnu at se hvor meget den økonomiske vækst påvirkes af handelskrigen. Det vil nøgletallene her i foråret give de første fingerpeg om.

Hvad betyder det for din opsparing?
I PensionDanmark spreder vi vores investeringer. Din opsparing er derfor investeret i forskellige typer af aktiver, fx aktier, obligationer, ejendomme, vindmølleparker og datacentre m.v. 

Når du nærmer dig pensionsalderen, får du automatisk færre aktier og dermed mindre risiko. Selv hvis det skulle udvikle sig til en alvorlig og langvarig handelskrig, behøver ældre medlemmer derfor ikke at frygte væsentligt lavere pensioner.  

Handelskrige kan påvirke markederne på kort sigt, men virksomheder tilpasser sig over tid ved at finde nye leverandører og markeder. 

 
Flere europæiske aktier
Europa står foran et investeringsboom, som følge af øgede investeringer i forsvar og infrastruktur. Vi har derfor tidligere på året flyttet 10 procentpoint af vores aktieinvesteringer til Europa fra USA. og vi har nu næsten lige så mange aktier i Europa som i USA.

USA er verdens største økonomi og de største selskaber i verden er amerikanske. Vi vil derfor fortsat investere i amerikanske aktier, men lige nu i mindre omfang end vi har gjort tidligere.

Ingen grund til panik
Hvis du har mange år til du skal på pension, er der god tid til at indhente midlertidige tilbagefald i aktiemarkederne. Hvis du er tæt på pensionering eller allerede er gået på pension, så har vi sænket risikoen i din opsparing, så du kan være tryg ved, at en økonomisk krise ikke får meget alvorlige konsekvenser for din pension.