Hvad betyder Donald Trump og risikoen for en alvorlig handelskrig for din opsparing?
Præsident Trump har besluttet at indføre meget store toldsatser på næsten alle varer, som USA importerer fra andre land.
De højeste toldsatser rammer varer fra Kina (stiger til 54 procent) og varer fra en række asiatiske lande. I Europa går vi heller ikke fri - mange af de varer vi eksporterer til USA, vil fremover blive pålagt en told på 20 procent.
Mange lande vil svare igen ved at indføre toldsatser på amerikanske varer og måske vil USA så svare igen med yderligere told. En handelskrig er dermed nu reelt startet. Det er ikke godt for den globale verdenshandel, og for virksomhederne skaber det stor usikkerhed.
Vi må forberede os på, at den økonomiske vækst bliver lavere i den kommende tid og i USA risikerer Trumps voldsomme politiske tiltag at udløse en recession. Udover de høje toldsatser, har Trump indført store nedskæringer og fyringer i den offentlige sektor.
Aktiemarkederne har reageret med kursfald og amerikanske aktier har nu opnået et negativt afkast på 6-8 procent i 2025. Europæiske aktier påvirkes også negativt, men er dog stadig i plus i 2025.
På obligationsmarkederne er renterne faldet i USA som følge af den stigende recessionsrisiko. I Europa er renterne også begyndt at falde, men ligger stadig højere end ved årets begyndelse. Europæiske renter steg meget i marts måned fordi det presserende behov for militær oprustning i Europa skal finansieres ved at udstede obligationer.
På valutamarkedet er reaktionen en markant svækkelse af dollaren. Siden årets begyndelse er dollarkursen faldet med 7 procent over for danske kroner.
Hvorfor klarer Europa sig bedre?
Mens de amerikanske markeder har oplevet tilbagegang, er europæiske aktier stadig i plus for 2025.
Hvad understøtter væksten i Europa?
- Europæiske aktier er billigere end de amerikanske
- Tyskland har lanceret en stor investeringspakke med fokus på forsvar, grøn omstilling og digitalisering
- EU arbejder på at forenkle regler og styrke konkurrenceevnen
- Der er planer om lempeligere budgetregler, der kan åbne for øgede forsvarsinvesteringer.
Europa er altså endelig er ved at gøre noget ved sine mange udfordringer med at skabe vækst og innovation.
Handelskrigen gør alting mere usikkert, men understreger også behovet for, at Europa står sammen.
Hvad betyder det for din opsparing?
I PensionDanmark spreder vi vores investeringer og din opsparing er derfor investere i forskellige typer af aktiver, fx: aktier, obligationer, ejendomme, vindmølleparker og datacentre m.v.
Når du nærmer dig pensionsalderen, får du automatisk færre aktier og dermed mindre risiko. Selv hvis det skulle udvikle sig til en alvorlig handelskrig, behøver ældre medlemmer derfor ikke at frygte væsentligt lavere pensioner.
Handelskrige kan påvirke markederne på kort sigt, men virksomheder tilpasser sig over tid ved at finde nye leverandører og markeder.
Investering i amerikanske aktier
I PensionDanmark flyttede vi tidligere på året 10 procent point af vores børsnoterede aktieportefølje fra USA til Europa. Pt. har vi derfor en nogenlunde ligelig fordeling i aktieporteføljen med 40 procent af porteføljen i begge regioner. Den resterende del af porteføljen er primært investeret i Asien. Desuden følger vi situationen tæt.
USA er verdens største økonomi, og amerikanerne har mange store dominerende internationale selskaber – ikke mindst inden for teknologisektoren. Uanset hvordan man vurderer risikobilledet, er det derfor næppe klogt helt at undlade amerikanske aktier i sin portefølje, hvis man vil sammensætte en international aktieportefølje med en fornuftig risikospredning og eksponering til de væsentligste vækstsektorer i verden. Derfor er det ikke en god idé helt at undlade investering i amerikanske aktier.
Ingen grund til panik
Har du mange år til pensionen, er der god tid til at indhente midlertidige tilbagefald i aktiemarkederne, og er du relativt tæt på pensionen, har vi reduceret risikoen i din opsparing, så du kan være tryg ved, at en økonomisk krise ikke får meget alvorlige konsekvenser for din pension.
Senest opdateret den 3. april 2025